Audi hasarlı otomobil camlarını geri dönüştürerek Q4 e-tron’da kullanacak

Audi hasarlı otomobil camlarını geri dönüştürerek Q4 e-tron’da kullanacak
  • Genel
  • 16 Mayıs 2022 10:33
  • Audi hasarlı otomobil camlarını geri dönüştürerek Q4 e-tron’da kullanacak için yorumlar kapalı
  • 2.277
  • A+
    A-
REKLAM ALANI

 Audi hasarlı ve tamiri mümkün olmayan otomobil camlarını geri dönüştürüp yeni otomobillerde kullanıma olanak sağlayacak pilot bir projeye başladı. 

Ürünlerini tüm yaşam döngüsü boyunca değerlendirerek, mümkün olan en geniş ölçüde üretim sürecine yeniden dahil ederek sürdürülebilir bir üretim gerçekleştirme yönünde çalışmalar gerçekleştiren Audi, döngüsel ekonomi stratejisinin bir parçası olarak otomobil camlarının kapalı malzeme döngüsünde kullanılmasını sağlayacak yeni bir pilot projeyi hayata geçiriyor. 

Yeni otomobil camları üretmek için eski otomobil camlarının kullanılamıyor olmasından hareket eden Audi ve iştirakleri; Reiling Glas Recycling, Saint-Gobain Glass ve Saint-Gobain Sekurit, hasarlı otomobil camlarının geri dönüşümü için öncü bir çalışma yürütüyor. 

REKLAM ALANI

Halen, atık otomobil camlarının veya panoramik sunroofların büyük bir kısmı içecek şişelerine veya yalıtım malzemelerine dönüştürülüyor. Bu projeyle, hasarlı otomobil camlarının yeniden kullanıma dönüştürülmesi başarılırsa, hem yenilerinin üretiminde daha az enerji kullanılacak, hem de kuvars kumu gibi birincil malzemelere olan talep azaltılmış olacak. 

İlk adım bileşenlerin homojen şekilde ayrıştırılması 

Projenin ilk ayağında tamiri mümkün olmayan camlar Reiling Glas Recycling’te önce küçük parçalara ayrılıyor ve işleniyor. Otomobil camlarının, çarpışma güvenliği gibi konularda en katı gereksinimleri karşılaması gerekliliğinden hareket eden şirket, hasarlı camı orijinal kalitesine geri dönüştürmek amacıyla modern ve güçlü ekipmanlar kullanıyor. Şirket, camdaki PVB (polivinil bütiral) plastik tabakalar, pencere kenarları, metaller, anten kabloları gibi cam olmayan tüm malzemeleri ayırıyor. 

İkinci adım cama dönüşüm

Cam geri dönüşümü işlendikten ve olası tüm atık maddeler ayrıştırıldıktan sonraki adımda Saint-Gobain Glass, bu malzemeyi cam levhaya dönüştürüyor.  Cam granül, kaynak ve rengin net bir şekilde doğrulanması için başlangıçta türüne göre ayrılıyor ve ardından özel kutularda muhafaza ediliyor. Malzeme, mümkün olan en saf, en homojen camı üretmek amacıyla camın temel bileşenleri olan kuvars kumu, sodyum karbonat ve tebeşirle karıştırılıyor. 

Plaka cam ilk önce her biri yaklaşık 3 x 6 metre olan dikdörtgenler halinde işleniyor. Daha sonra bu plakalar projenin üçüncü şirketi olan Saint-Gobain Sekurit, tarafından ek bir işlemle otomobil camı haline getiriliyor.

Audi, pilot projesiyle önümüzdeki üç yıl içinde 30 bin tona kadar parçayı üretime geçirmeyi planlıyor.

Son adım, yeni camlar Audi Q4 e-tron serisinde için kullanılacak

Malzeme kalitesi, istikrar ve maliyetler hakkında bilgi edinebilmek amacıyla süreci bir yıl boyunca teste tabi tutmaya karar veren ortaklar, camın ekonomik ve ekolojik olarak anlamlı bir şekilde geri dönüşümünü sağlamaları halinde, Audi Q4 e-tron serisinde ikincil malzemelerden yapılmış bu camları kullanmayı hedefliyor.

REKLAM ALANI
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ