Audi’den otomotiv plastikleri için geri dönüşüm yöntemi

Audi’den otomotiv plastikleri için geri dönüşüm yöntemi
  • Genel
  • 30 Kasım 2020 21:25 | Güncellenme: 30 Kasım 2020 21:27
  • Audi’den otomotiv plastikleri için geri dönüşüm yöntemi için yorumlar kapalı
  • 5.360
  • A+
    A-
REKLAM ALANI

Audi, otomotiv üretiminde kullanılan karışık türdeki plastiklerin geri dönüşümü için pilot bir proje başlattı. Karlsruhe Institute for Technology (KIT) işbirliğiyle gerçekleştirilen projede kimyasal bir geri dönüşüm yöntemi kullanılıyor.

Günümüz otomotiv sanayiinde kullanılan çok sayıda plastik parça güvenlik, ısıya ve yoğun aşınmaya karşı dayanıklılık ve kalite gibi sebeplerden ötürü petrol türevi içeren malzemelerden oluşuyor. Bu nedenle de geri dönüşümleri çoğu zaman mümkün olamıyor. Aynı tür bileşenleri olan plastikler genellikle mekanik yöntemlerle geri dönüştürülebiliyorken, karışık bileşenleri olanlar için ise geri dönüşüm son derece zor.

Audi, bu türdeki plastiklerin de geri dönüşümünü sağlayabilmek adına, pilot bir projeyi hayata geçirdi. Karlsruhe Institute for Technology (KIT) işbirliğiyle gerçekleştirilen projede kimyasal bir geri dönüşüm yöntemi kullanılıyor.

REKLAM ALANI

“Otomotiv Mühendisliğinde Plastiklerin Kimyasal Geri Dönüşümü” adı verilen pilot projeyle plastikler için akıllı döngüsel sistemlerin yaratılmasını amaçlayan Audi, bu yöntemi mekanik geri dönüşüm ve enerji geri kazanımının tamamlayıcı uygulaması olarak kurmayı hedefliyor.

Automotive plastic components are processed into pyrolysis oil by chemical recycling. The quality of this oil corresponds to that of petroleum products, and materials made from it are equally high-grade as new ones

Piroliz yağı yeni plastik üretimine katkı sağlıyor

Projede, kimyasal geri dönüşümün teknik fizibilitesinin test edilmesi, uygulamanın ekonomik ve çevresel etkileri açısından değerlendirilmesi için KIT ile işbirliğine giden Audi, ilk planda Almanya‘daki bayi ağından geri dönen Audi modellerinden parça temini yaptı. Yakıt depoları, jant trim parçaları ve radyatör ızgaraları gibi artık ihtiyaç duyulmayan plastik bileşenler, KIT bünyesinde yer alan uzman ekipler tarafından kimyasal geri dönüşüm yoluyla piroliz yağına dönüştürüldü. Petrol türevlerinin kalitesine eşdeğer bir kaliteye sahip olan bu yağın kalitesi, otomobillerde kullanılabilecek, yüksek kaliteli yeni plastik malzemelerin üretiminde kullanılabiliyor.

Kimyasal geri dönüşüm çevreye dost

Bu tür karışık plastik atıkları yenileriyle eş değer kalitede ürünlere dönüştürmek için kullanılabilecek tek yöntem olan kimyasal geri dönüşüm sayesinde, daha geniş bir plastik yelpazesi geri kazanılabilir ürün konumuna ulaşıyor. Bu döngü birçok avantajı da beraberinde getiriyor; Daha az birincil malzeme gerektiğinden değerli kaynakların korunması, enerji ve maliyet tasarrufu ve en önemlisi de çevrenin korunması açısından son derece önemli.

Modellerde ikincil malzeme kullanımı artırılacak

Bu geri dönüşüm yöntemini otomobil üretiminden gelen plastiklerle bir pilot projede test eden ilk otomobil üreticilerinden olan Audi, modellerinde ikincil malzemelerin oranını kademeli olarak artırmayı planlıyor. Bunun en yeni örneği de, Audi A3’te görülen birleştirilebileceği diğer malzemelerden ayrılabilen ve bu nedenle geri dönüşümü daha kolay olan plastik bir polimer olan PET’lerin kullanımı. Audi A3 modellerinde, yüzde 89’a kadar geri dönüştürülmüş malzeme içeriğine sahip üç farklı tekstil koltuk kılıfı bulunuyor.

REKLAM ALANI
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ