Opel, Gelişmiş Sürüş Destek Sistemleriyle Avrupa Standartlarına Hazır!

Opel, Gelişmiş Sürüş Destek Sistemleriyle Avrupa Standartlarına Hazır!
  • Güncel / Haberler / Opel
  • 18 Temmuz 2024 13:47
  • Opel, Gelişmiş Sürüş Destek Sistemleriyle Avrupa Standartlarına Hazır! için yorumlar kapalı
  • 1.204
  • A+
    A-
REKLAM ALANI

Alman otomotiv üreticisi Opel, ürün gamında sunduğu gelişmiş sürüş destek sistemleri ile Avrupa Birliği standartlarını hali hazırda karşılıyor.

Avrupa Birliği Temmuz 2024’ten itibaren yeni ruhsat verilecek binek otomobillerde ve hafif ticari araçlarda ilave sürüş destek sistemlerinin bulunmasını zorunlu kılıyor. Bu zorunluluk yollardaki kaza sayısını azaltmak ve dolayısıyla hayat kurtarmayı amaçlıyor. Alman otomotiv üreticisi Opel ise bu konuda oldukça iyi bir pozisyona sahip olmasıyla öne çıkıyor. Opel, binek otomobiller sınıfında Corsa’dan Mokka’ya ve Astra’dan Grandland’e, hafif ticari araçlar sınıfında ise yeni Opel Combo’dan Vivaro ve Movano’ya kadar sürücülerin ve yolcuların yanı sıra yoldaki diğer kullanıcılar için de trafiğin daha güvenli olmasına yönelik çeşitli elektronik destek fonksiyonları sunuyor. B-HB segmentinin en çok satan otomobili Corsa da dahil olmak üzere her Opel modelinde birçok sistem yasal zorunluluktan çok daha önce standart olarak sunuluyordu. Yeni otomobilleri geliştirirken Opel’in sloganı “önce güvenlik” oldu. Bu slogana örnek olan modellerden biri de, bir kez daha sektörün öncüsü Intelli-Lux Pixel HD Light aydınlatma sistemi ile tasarlanan yeni Opel Grandland modeli. Güvenlik, 125 yıldır Rüsselheim’da otomobil üretimi gerçekleştiren Opel markasında bir gelenek olmayı sürdürüyor.

Opel’de güvenlik sistemleri şimdiden standart

REKLAM ALANI

Uzun süredir yasanın gerektirdiği güvenlik sistemlerine ek olarak temmuz ayından itibaren ruhsat alacak yeni araçlarda ek destek sistemleri bulunması gerekiyor. Bunlar arasında Gelişmiş Acil Fren Sistemi, Akıllı Hız Asistanı, Şerit Takip Sistemi, Arka Park Sensörü ve Sürücü Dikkat Uyarısı yer alıyor. Acil Durum Freni Işığı ve “Kara Kutu” veri kaydedici de gelecekte zorunlu hale gelecek özellikler arasında bulunuyor.

Opel sözü edilen sistemlerin birçoğunu yıllardır modellerinde sunuyor. “Şimşek” logosunu taşıyan araçlar için güvenlik özellikleri araç sınıfıyla sınırlı değil. Opel’in ürün gamında yer alan ve birkaç yıldır Almanya’da sınıfının en çok satan otomobili olan Opel Corsa da dahil olmak üzere her Opel modelinde çeşitli destek sistemleri standart olarak bulunuyor. Modern elektronik yardımcıların kapsamlı yelpazesi şimdiden şunları içeriyor:

  • Yaya algılama özelliğiyle aktif acil fren sistemi ve ön çarpışma ikazı: Bu sistem öndeki araçla aradaki mesafeyi takip ediyor. Corsa önde ilerleyen araca veya bir yayaya çok hızlı yaklaşırsa sürücü bir uyarı sinyali ve sürücü bilgi ekranında yer alan bir görüntüyle uyarılıyor. Bir çarpışma riski varsa sistem acil durum frenini etkinleştiriyor ve 30 km/sa altındaki hızlarda aracı tamamen durduruyor.
  • Hız sabitleyici ve sınırlayıcı: Sistem hızın seri olarak ayarlanmasını sağlıyor.
  • Şerit koruma özellikli aktif şerit takip sistemi: Sürücü istem dışı olarak şeridinden ayrılırsa (65 ve 180 km/sa arasındaki hızlar için) sürücü bilgi ekranında bir işaret ışığı yanıyor. Şeritte tutma yardımı aynı zamanda geçici olarak direksiyona hafifçe karşı kuvvet uygulayarak tehlikeye dikkat çekiyor. Bu özellik sürekli hafifçe karşıt direksiyon kuvveti uygulayarak (iki elin de direksiyonda tutulması zorunludur) aracı aktif olarak şerit içindeki daha önce seçilmiş pozisyonunda tutuyor.
  •  Sürücü dikkat uyarı sistemi: Sistem direksiyon davranışını ve yolculuğun uzunluğunu temel alarak sürücünün yorgunluk belirtilerini tespit eder ve kademeli olarak artan şekilde üç görsel ve işitsel uyarıda bulunur.

Opel’in sunduğu ek sistemler arasında, sesli/görsel uyarı ile ön/arka park sensörü, 180o geri görüş kamerası (aynı zamanda Astra ve Grandland modellerindeki 360o çevre görüş kamerası) ve düşük hızlardaki dönüşler sırasında aracın etrafındaki engelleri gösteren yan kameralar dahil olmak üzere manevra sırasında çok daha kapsamlı bir genel görüş sunuyor. Ek olarak donanım seviyesine bağlı olarak olarak sunulan yan kör nokta uyarısı, ilgili dış aynada yaklaşan kör noktadaki araçlar hakkında sürücüye uyarıda bulunmak için kullandığı sembol sayesinde güvenliği daha da artırıyor. Aynı zamanda dur-kalk fonksiyonuna sahip adaptif hız sabitleyici de önde ilerleyen araca göre belirlenen hız ve mesafenin trafik durumuna göre korunmasını sağlıyor. Otomobil gerektiğinde otomatik fren yapıyor ve önde seyreden araçla aradaki mesafe artar artmaz yeniden hızlanıyor. Astra Elektrik ve Mokka Elektrik modellerinde sistem aynı zamanda bir tehlike durumunda otomobil hareketsiz hale gelene kadar otomatik fren yaptıran ve trafik sıkışıklıkları sırasında öndeki aracı bağımsız olarak takip edebilen bir fonksiyona sahip.

Kompakt sınıfın en çok satan modeli Opel Astra ise Intelli-Drive sistemi dahilinde yukarıda sözü edilen destek sistemlerinin birçoğunu bir araya getiriyor ve arka çapraz trafik uyarı sistemini de kapsayacak şekilde güvenlik yelpazesini genişletiyor. Bu sistem geri manevra sırasında hareket eden nesneleri (yaya, bisiklet, motosiklet, otomobil, kamyon vb.) tespit etmek üzere radar sensörlerini kullanıyor, ayrıca görsel ve işitsel sinyallerle sürücüyü uyarıyor.

Aracın önündeki yolun uygun şekilde aydınlatılması görüşün zayıf olduğu durumlarda güvenli ve rahat bir yolculuk için büyük önem taşıyor. Opel, yeni Combo modelinde de kullanılmaya başlanan adaptif Intelli-Lux LED Matrix aydınlatma teknolojisiyle bu alanda yıllardır öncülük yapıyor. Opel tarafından sunulan en yeni aydınlatma inovasyonu ise sektörün öncüsü Intelli-Lux Pixel Matrix HD Light yeni Opel Grandland modeli ile prömiyerini gerçekleştiriyor. Sistem ilk kez 50.000’in üzerinde LED hücreden oluşuyor ve ışığın yüksek çözünürlüklü olarak dağıtılmasını mümkün kılıyor. Trafik durumuna bağlı olarak kamera yoldaki kullanıcıları ve karşıdan gelen trafiği algılıyor ve Intelli-Lux Pixel Matrix HD Light daha önceki matris ışık teknolojisine göre bu nesneleri daha hassas bir şekilde dışarıda bırakıyor. Sistem diğer sürücülerin gözlerinin kamaşmasına neden olmadan çok daha parlak ve eşit bir ışık dağıtımı sunuyor.

Yeni Opel Grandland’de; Astra, Corsa ve diğer modellerde sürdürülen güvenlik geleneği devam ediyor

Opel markası her zaman “herkes için en yüksek güvenlik standartlarını sunmak” vizyonunu temsil ediyor. Bu gelenek 125 yıl önce kesintisiz, hassas bir kullanım için zincir kontrolüne sahip Opel Patentmotorwagen “System Lutzmann” ile başladı. İzleyen yıllarda dört tekerlekten frenli Opel 10 PS ve yekpare tamamen çelik gövdeli Opel Olympia 1935 gibi modellerdeki gelişmeler bunu takip etti.

Opel Rekord C modeli de arka aks üzerinde yer alan helezonik yayları, önde disk frenleri, fren takviyesi ve ciddi yaralanmalara karşı koruma sağlayan “Opel güvenli direksiyon” gibi özellikleriyle 1967 yılı için önemli yeniliklere sahipti. 1973 gibi erken bir yılda üretici standart olarak tüm modellerine emniyet kemeri taktı. Opel Astra F modelinde yer alan emniyet kemeri gergileri, kemerin bir çarpışma anında milisaniyede yaklaşık 16 santimetre çekilmesini sağladı ve böylece yolcunun güvenli bir şekilde koltuğunda kalmasını mümkün kıldı.

1993 yılında Corsa B, kapılarda yandan çarpmalara karşı koruma sağlayan çift çelik kiriş takviyesi ve yaralanma riskini daha da azaltan tam boy sürücü hava yastığı ile güvenlik açısından çifte inovasyon geçekleştirdi. 1995 yılında Opel tüm yeni modellerinde sürücü ve ön yolcu için tam boy hava yastığı sunan ilk Alman üretici oldu.

REKLAM ALANI
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ